Acest blog NU este blogul oficial al Bisericii Sf. Nicolae Berceni.
Articolele sunt preluate de pe alte website-uri cu tematica ortodoxa cu mentionarea sursei textului. Realizarea acestui blog se face pe baza de voluntariat fara nici o obligatie fata de Biserica Sf. Nicolea Berceni.
Materialele documentare despre Biserica Sf. Nicolae Berceni au fost puse la dispozitie de Pr. Dr. Penea Gheorghe Cristian (Paroh 1999 - 2011).

Puteti contribui la realizarea si actualizarea blogului cu informatii, articole sau fotografii contactand administartorul la:
acheaua_constantin@yahoo.com Articolele respective vor fi publicate cu mentionarea sursei lor.
Biserica Sf. Nicolae Berceni

Biserica  Sf.  Nicolae  Berceni

Biserica Sf. Nicolae Berceni

Biserica  Sf.  Nicolae  Berceni

Slujba Cununie Religioasa

Slujba Cununie Religioasa

Calendare Personalizate

marți, 3 ianuarie 2012

Slujbe speciale la trecerea dintre ani

Biserica Ortodoxă Română a rânduit la trecerea dintre ani slujbe speciale, de mulţumire lui Dumnezeu şi de început bun pentru un nou an calendaristic. Despre aceste slujbe speciale, ce se săvârşesc pe 31 decembrie şi pe 1 ianuarie, ne-a vorbit părintele arhimandrit Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale şi Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor. 
În ultima zi a anului calendaristic civil 2011, pe 31 decembrie este prăznuită şi Odovania praznicului Naşterii Domnului, care încheie propriu-zis sărbătoarea Crăciunului. Mineiul pe luna decembrie precizează că sâmbătă se cântă la Utrenie slujba din ziua praznicului Naşterii Domnului şi se săvârşeşte Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur. În ajunul Anului Nou, la Catedrala patriarhală din Bucureşti se săvârşeşte slujba Vecerniei unită cu Litia. "După cum este tradiţia catedralelor chiriarhale, dar şi în mănăstiri şi în unele parohii, în ajunul praznicelor împărăteşti se săvârşeşte întotdeauna slujba Privegherii, care în cazul Catedralei patriarhale este slujba Vecerniei praznicului Tăierii-împrejur a Domnului şi pomenirii Sfântului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareii Capadociei, unită cu Litia, adică cu binecuvântarea prinoaselor de pâine, vin şi untdelemn", ne-a spus arhim. Timotei Aioanei. La miezul nopţii, la trecerea dintre ani, Preafericitul Părinte Daniel, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, va săvârşi în Catedrala patriarhală o slujbă specială de mulţumire lui Dumnezeu. 
"Conform unei tradiţii împământenite în ultimii ani, în primul rând la Iaşi, în anul 2000, cu prilejul celor două milenii de creştinism şi a anului jubiliar, şi apoi răspândită la mai multe centre eparhiale din ţară, la mănăstiri, catedrale şi unele parohii, la miezul nopţii, la trecerea dintre ani, la Catedrala patriarhală va fi săvârşită o slujbă de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile, pentru mulţimea darurilor şi realizărilor cu care El ne-a binecuvântat în anul care se încheie. Slujba va fi săvârşită de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. De obicei se săvârşeşte slujba Acatistului Mântuitorului Iisus Hristos şi rugăciuni de mulţumire lui Dumnezeu. Cu această ocazie am păstrat şi noi obiceiul să oferim celor prezenţi un mic dar", ne-a arătat arhim. Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale. 
De 1 ianuarie, când sunt trei sărbători, Tăierea-împrejur a Domnului, Sfântul Vasile cel Mare şi Anul Nou, în Catedrala patriarhală vor fi săvârşite Liturghia Sfântului Vasile cel Mare şi Te Deum-ul de Anul Nou. "În ziua praznicului se săvârşeşte Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, fiind una din cele 10 dăţi când se oficiază această Liturghie. Diferenţa dintre Liturghia Sfântului Vasile şi Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, cea mai desăvârşită în Biserica Ortodoxă, constă în câteva rugăciuni teologice în care este pomenită întreaga Biserică, răspândită de la o margine la alta a pământului, rugăciuni de o mare profunzime teologică şi mai cuprinzătoare decât celelalte", ne-a explicat părintele Timotei Aioanei.

Sursa: www.ziarullumina.ro


Niciun comentariu:

Invierea Domnului

Invierea Domnului

Anunt

Acest blog este administrat, intretinut si actualizat in mod gratuit de Constantin Acheaua ,cu indrumarea preotului paroh (1999-2011) Pr.Dr. Penea Gheorghe Cristian.


Documentare:
-Arhiva Bisericii Sf. Nicolae Berceni - Ilfov
-Indrumari si recomandari ale preotului paroh (1999-2011) Pr.Dr. Penea Gheorghe Cristian


Editare text:
-Constantin Acheaua cu indrumarea preotului paroh(1999-2011)Pr. Dr. Penea Gheorghe Cristian


Fotografii:
-Constantin AcheauaBiserica Sf. Nicolae Berceni

ARHIEPISCOPIA BUCURESTILOR
Protopopiatul - Ilfov Sud
PAROHIA BERCENI
Comuna Berceni Judet Ilfov


Pr. Dr. Penea Gheorghe Cristian: initiatorul acestui blog si Paroh intre anii 1999 - 2011

Pr. Dr. Caloian Dan ,
Pr. Manu Nicolae ; Paroh din anul 2011 pana in prezent.

Hram: Sfantul Ierarh Nicolae


La Slujba

La  Slujba

Felicitari de Paste

Felicitari Valentine's Day

Albume Foto Valentine's Day

Felicitari 8 Martie

Felicitari 1 Iunie

Felicitari Halloween

Felicitari Craciun

Felicitari Anul Nou

Felicitari Craciun

Craciun Fericit !

Craciun  Fericit !

Postări populare

HRISTOS A INVIAT !